Trappen; veel 3D-inzicht, wiskundige sommetjes én vakwerk!

De trap is zo'n belangrijk onderdeel van vele woningen en toch wordt er vaak weinig aandacht aan besteed. ’T is vaak complex en vraagt de nodige vakkennis. In deze blog leer ik je de juiste keuze maken!

Trappen; veel 3D-inzicht, wiskundige sommetjes én vakwerk!

Wie John al een beetje kent; weet vast wel dat hij een grote passie heeft voor het maken van trappen. ’T is vaak een combinatie van 3D-inzicht, wiskundige sommetjes en heel veel vakwerk.

Om tot een perfect eindresultaat te komen, is het zooo belangrijk om voor de start van de werken goed na te denken over je trap. Toch is het een onderwerp waar meestal niet veel over gepraat wordt. ’T is vaak complex en vraagt de nodige vakkennis. Zeker wanneer een trap nog eens gecombineerd wordt met maatwerk, specifieke leuningen,…

Maar geen zorgen. Met deze tips & tricks weet jij perfect wat je met de architect moet bespreken en leer ik je hoe jij de juiste trap kiest.

1. Opbouw en constructie

1. De prefab of ter plaatse gestorte betonnen trap wordt vaak gekozen in nieuwbouwwoningen.

+ pluspunten

  • Ideaal voor iedereen die naar boven moet tijdens werken. Geen gesukkel met onveilige bouwtrapjes.
  • Kost van het bekleden van de trap eventueel nog even uitstellen.

- minpunten

  • Minder flexibiliteit achteraf.
  • De plaatser van de betonnen trap bepaalt de opbouw én ergonomie van je trap; én dus niet de schrijnwerker/steenkapper/persoon die de trap bekleedt. Wat wel eens voor problemen durft zorgen 😉.
  • Vaak duurder (maar je spaart de kost van een tijdelijk werftrap natuurlijk uit).

2. Trap met houten constructie zorgt vaak voor meer flexibiliteit.

+ pluspunten

  • De schrijnwerker bepaalt de volledige opbouw en ergonomie van de trap, waardoor details gemakkelijker uitgevoerd kunnen worden.
  • Vaak goedkoper.

- minpunten

  • Extra kost voor het huren van een werftrap.
  • Kost kan niet gespreid worden.


Pic1 1
Pic2

2. Vorm en positie

Een trap kan verschillende vormen aannemen: een rechte trap, een trap met 1 kwartdraai, 2 kwartdraaien, spiltrap,... De vorm van de trap wordt vaak bepaald door de architectuur. Onthoud: hoe meer draaien, hoe complexer de trap wordt.

De positie van je trap is minstens even belangrijk. Bevindt deze zich tussen 2 muren, is je trap open aan 1 zijde of zelfs aan 2 zijdes? Tip: denkt van te voren na over een balustrade bij een (half)open trap. Het is vaak een heel aanwezig element in een interieur, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien. Maar qua veiligheid naar onze mening wel écht een must!

3. Materiaal en afwerking

Beton, hout, staal, steen,… de mogelijkheden zijn legio! We steken niet onder stoelen of banken dat wij suckers zijn voor hout, maar in sommige ontwerpen kan een ander materiaal, zoals staal of steen, ook mooi tot zijn recht komen. Tip: bepaal dit zo snel mogelijk. De constructie en opbouw van je trap zal hier sterk van afhangen. Geen idee wat te kiezen? You know where to find us 😉.

Waar ik echt de kriebels van krijg? Een houten trap die aansluit op een houten vloer, maar niet hetzelfde gekleurd werd. Een eiken trap kan je perfect hetzelfde laten kleuren als je eiken parket én zelfs afstemmen op je eik fineer frontjes van het maatwerk.

RENNERINTERIEURHODB 16
Pic4

4. Ergonomie

Ken je het; zo’n trap waarbij je jezelf liefst vastklemt aan de leuning omdat je je voet maar amper op de trede kan zetten of omdat de trap veel te steil is?

Er zijn enkele gouden regels voor een trap! Ik bespaar je de technische uitleg rond optrede, aantrede, hellingsgraad,… Onthoud vooral dat er voldoende ruimte moet zijn om je voet te plaatsen en dat de opstap niet té hoog mag zijn. Een trucje om meer ruimte te creëren om je voet te plaatsen? Ga voor een Z-trede of een trede met neus.

Hoe ga ik hier nu mee aan de slag?

Besteed de nodige aandacht aan het onderwerp 'trap' met je architect. Voel je je hier niet comfortabel bij of komt er geen architect te pas aan je (ver)bouwplannen? Renner to the rescue! Boek hier een gratis kennismakingsgesprek en we spreken elkaar snel!

Lang leve de bouwsector! Hoe wij het anders proberen aan te pakken.
150422 IMG 8538

Vind je het goed dat onze website cookies gebruikt om je een betere surfervaring te bieden? Ga dan akkoord met onze privacy disclaimer.

Aanpassen