Let there be light!

Steek uw kop niet in het zand en denk na over verlichting.

Let there be light! Steek uw kop niet in het zand en denk na over verlichting.

Verlichting; er valt zoveel over te zeggen. Toch is het zo’n klassiek onderwerp dat vaak gemeden wordt. Alsof verlichting niet nodig is. Want ook dat komt er financieel nog bovenop 💰.

Ik probeer je met deze blog te overtuigen om wél te investeren in een lichtplan. De effectieve aankoop van verlichting kan je dan eventueel nog eventjes uitstellen. Maar beloof me dan wel dat je dat “peerke” niet voor eeuwig laat hangen hé 💡!

Vermijd ziekenhuis- of Chaussée d'Amour-vibes.

Er gaat niets boven daglicht. Maar helaas kunnen we daar in België niet 24u op een dag van genieten. In de winter, wanneer de dagen korter worden, zijn we een groot deel van de dag aangewezen op kunstmatige verlichting. Op een bewolkte of donkere dag steken we het licht ook wel eens overdag aan: in de badkamer, boven je werkplek of gewoon voor wat extra gezelligheid.

Verlichting kan een echte sfeermaker of sfeerbreker zijn. Te koele (witte) en te veel verlichting? Instant ziekenhuis-vibes 💉! Te veel led-verlichting in gekke kleurtjes? Instant Chaussée d’Amour-vibes 💋.

Blog Verlichting Pic1
Blog Verlichting Pic2

Landingsbanen ✈️.

De tijd waarin we rijen spots in het plafond plaatsten, is wat mij betreft voorbij ❌. Ik noem ze wel eens landingsbanen. Waar plaats je dan wél verlichting?

 • Algemene verlichting op je looplijnen
 • Functionele verlichting boven je bureau, boven een keukeneiland, bij de spiegel in de badkamer,…
 • Sfeerverlichting als je een bad neemt, ’s avonds wanneer je tv-kijkt, bij een tof plekje in de woonkamer waar je persoonlijke spulletjes hebt uitgestald,…

Een interessant lichtplan.

Een interessant lichtplan speelt met een mix van directe, indirecte en diffuse verlichting op 3 niveau's: vloerzone, middenzone en plafond. Op de volgende foto allemaal perfect toegepast.

Blog Verlichting Pic3
Blog Verlichting Pic4

Zoveel meer dan de selectie van wat armatuurtjes.

Maar een lichtplan is zoveel meer dan de selectie van wat armatuurtjes. Laat je dus zeker bijstaan door een professional.

 • Welk elektriciteitssysteem heb je (domotica of een klassiek systeem)
 • Dimbaarheid
 • Kwalitatieve lichtmerken
 • Ook al eens gefronst bij de termen Kelvin — Lumen — GU10, geïntegreerde led of E27 —48V, 1 fase of 3-fase rails, IP20 of IP67 — … 🤨
 • Hoe ver plaats ik spotjes uit elkaar? Hoe ver van de muur?
 • Verlichting bij een lichtstraat?
 • Wat met inbouw- versus opbouwverlichting?
 • Hoe ga je creatief om met een beperkt aantal bestaande lichtpunten?

Schaamteloze reclame voor mezelf.

Wie maakt dat lichtplan nu het best?
[insert schaamteloze reclame voor mezelf]

Want ik ken jouw interieur als geen ander. We hebben samen al uitvoerig nagedacht over de sfeer in jouw woning. Ik kan de spotjes perfect uitlijnen op maatwerk. Ik weet hoe hoog je binnendeuren, kastdeuren,… zijn zodat ze zeker niet tegen een armatuur openen. Ik kan verlichting mee inwerken in het maatwerk. Kortom, I'm your girl!

Blog Verlichting Pic5

Ik ben helemaal overtuigd! Wanneer begin ik nu aan zo’n lichtplan?

A-S-A-P. Maar helaas kan een lichtplan pas gemaakt worden als het volledige interieurontwerp klaar is. Toch wil je aannemer of elektricien vaak al in de ruwbouwfase weten waar er spotboringen moeten komen. De boodschap is dus om zo snel mogelijk met je interieur aan de slag te gaan. De perfecte timing? Wanneer je architect het architectuurplan zo goed als klaar heeft, maar de bouwaanvraag nog niet is ingediend (interieurontwerpers durven ook wel eens iets te wijzigen aan de architectuur 😉).

Help! Hoe creëer ik samenhang in mijn woning?
Blog Samenhang Banner
Luchtvochtigheid: niet sexy, wél van levensbelang!
Blog Luchtvochtigheid Header

Vind je het goed dat onze website cookies gebruikt om je een betere surfervaring te bieden? Ga dan akkoord met onze privacy disclaimer.

Aanpassen