Luchtvochtigheid: niet sexy, wél van levensbelang!

Een warme oproep om aandacht te hebben voor de luchtvochtigheid in jouw woning!

Luchtvochtigheid: niet sexy, wél van levensbelang!

Luchtvochtigheid. Toegegeven; niet het meest sexy onderwerp. Maar wel letterlijk en figuurlijk van levensbelang. Dus doe mij (en jezelf) een plezier en probeer vol te houden tot het einde van deze blog…

Uw bomma is een wijze vrouw!

Weet je nog dat je (groot)ouders zo’n luchtbevochtiger aan de radiator hadden hangen? Vaak een exemplaar beschilderd met de mooiste bloemetjes 🌷.

Met het verdwijnen van de radiatoren (hello vloerverwarming) verdwenen ook de luchtbevochtigers. We maken onze huizen steeds “pot-dichter”, waardoor de lucht snel te droog wordt. Koud buiten; verwarming of houtkacheltje aan? Zalig he. Maar ook dat zijn échte killers voor de luchtvochtigheid ❌. Idealiter is je luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%.

Ik bespaar je de technische details. Ik wil je vooral warm maken (see what I did there 😏) om aandacht te hebben voor de luchtvochtigheid in je woning. In de eerste plaats voor alle materialen in je woning, maar ook zeker voor je eigen gezondheid!

BLOG LUCHTVOCHTIGHEID 01
BLOG LUCHTVOCHTIGHEID 02

De persoon die zegt dat enkel massief hout "werkt", liegt 🤥.

Want ja, ALLE materialen reageren op een te lage luchtvochtigheid. De persoon die je wijsmaakt dat enkel massief hout reageert op een te lage luchtvochtigheid, liegt 🤥. Binnendeuren zetten zich, voegen van je samengestelde parketvloer trekken open, je houten trap begint te leven, bezetting scheurt in de hoeken,…

Je spendeerde tienduizenden euro’s aan je woning, je interieur werd met hart en ziel geplaatst. Zonde toch om al dat moois niet te onderhouden?! Nog niet overtuigd? Denk dat vooral aan je eigen gezondheid. Een te lage luchtvochtigheid kan zorgen voor droge en geïrriteerde ogen, droge huid, schrale lippen, hoofdpijn, concentratieproblemen en hevige vermoeidheid.

Oké, ik ben overtuigd! Hoe check ik dat?

Supersimpel; het meest eenvoudige metertje toont je de luchtvochtigheid in je woning. Ik kocht de mijne via bol.com.

BLOG LUCHTVOCHTIGHEID 03
BLOG LUCHTVOCHTIGHEID 04

Sh*t, mijn luchtvochtigheid is écht niet oké.

Geen paniek, oké misschien een beetje paniek. Want moet er nu écht zo’n lelijk bevochtigings-ding in je interieur staan? Ja en nee. Heb je een ventilatiesysteem D? Dan kan je loodgieter het systeem vaak zo afregelen dat je luchtvochtigheid verbetert.

Heb je geen fancy ventilatiesysteem? Enter luchtbevochtigers! Voor een luttele 700 euro (what?!) heeft Dyson een fantastisch model met nog duizend andere snufjes.

Toch geen 700 euro op overschot? Wij kozen zelf voor het model van Duux. Esthetisch verantwoord en het past zich automatisch aan, aan de luchtvochtigheid in de ruimte.

Hou je het liever simpel? Ook kleinere luchtbevochtigers met aroma-geurtjes doen het prima. Hou er dan wel rekening mee dat je voor grote ruimtes écht wel meerdere bevochtigers nodig hebt. Mijn favoriet? Deze topper van Things by Dings (niet toevallig onze buurvrouw 😉).

Ik ben helemaal overtuigd! Waar begin ik?

Meten is weten. Koop een simpele luchtvochtigheidsmeter en stel de proef op de som. Een te lage luchtvochtigheid? You know what to do 😏. Uw droge huid en alle materialen in uw woning danken u 🙏!

Let there be light!
BLOG LICHT BANNER
De wondere wereld van binnendeuren!
BLOG BINNENDEUREN BANNER

Vind je het goed dat onze website cookies gebruikt om je een betere surfervaring te bieden? Ga dan akkoord met onze privacy disclaimer.

Aanpassen