De wondere wereld van binnendeuren!

Met deze tips word jij een échte binnendeur-specialist.

Blog Binnendeuren Pic1

Welkom in de wondere wereld van binnendeuren!

Als je ons al een tijdje volgt, weet je vast wel dat ik er een punt van maak om jou de nodige kennis bij te brengen over binnendeuren 🚪.

Eigenlijk moet er op jouw architectuurplan al staan welk type binnendeuren waar komt. Zo weet de aannemer exact hoe hij of zij de muren moet opbouwen en welke openingen er voorzien moeten worden. Helaas wordt hier niet altijd over gecommuniceerd en is het in de afwerkingsfase vaak al te laat. Daarom leer ik jou de kneepjes van de vak zodat jij in 3 stappen kan beslissen welk type binnendeur bij jouw woning past.

1. De (onzichtbare) omlijsting

Hét belangrijkste verschil wordt gemaakt op basis van de omlijsting:

  1. Binnendeur met opliggende omlijsting – de "standaard" binnendeur (€)
  2. Binnendeur met een blokkader (€€)
  3. Ingepleisterde binnendeur (€€€)

Een “standaard” binnendeur herken je aan de omlijsting die op de muur ligt en de zichtbare scharnieren. De omlijsting bedekt oneffenheden in en rond de deuropening en is daarom vaak iets breder.

Een binnendeur met blokkader herken je aan het smalle kader en het deurblad die gelijk liggen met de muur en de onzichtbare scharnieren. Geen ruimte dus om oneffenheden te verbergen en de plaatsing vraagt dus wel wat meer precisie. Ook vraag je best aan je bezetter om de dagkanten volledig mee rondom te bezetten zodat het kader hier mooi tegen geplaatst kan worden.

Een ingepleisterde binnendeur heeft geen zichtbaar kader. Dat wil dus zeggen dat het aluminium kader al geplaatst wordt vóór de bezetting. Nadien zal de bezetter het kader mee inpleisteren. De dagkanten van de deur zijn dus niet uit hout gemaakt, maar worden ingepleisterd. Een nadeel dus voor wie al eens met de stofzuiger, wasmand,… tegen de dagkanten stoot (guilty myself 🙈). Maar deze deur geeft je wél een picture perfect, Instagram-worthy resultaat 🤩.

Blog Binnendeuren Pic2
Blog Binnendeuren Pic3

2. Afmetingen.

Je hebt misschien op een architectuurplan al wel eens 211,5 x 83cm zien staan? Yes, de meest gebruikte standaardmaat voor een binnendeur. Op zich niets mis mee, maar wanneer je kiest voor hoge plafonds en een strakke afwerking, is een plafondhoge deur echt een meerwaarde! Laat in de ruwbouwfase een opening tot boven en de schrijnwerker doet achteraf de rest 😉. Maar verhouding is key!! Tip: maak je deur ook net iets breder (vb. 90cm) zodat je een mooie verhouding krijgt (vb. 270 x 90cm).

3. Draairichting.

De ruimte waarin de deur draait, bepaalt waar het deurblad staat. Euhm, wat? Oké, een voorbeeldje: een gang met 3 slaapkamers waarvan de deuren in de richting van de slaapkamers draaien. Het deurblad zal dan aan de kant van de slaapkamer staan. Een minder strak resultaat omdat je vanuit de gang alle dagkanten ziet. Magische oplossing: invers-draaiende deuren. Het deurblad wordt dan in dit voorbeeld aan de kant van de gang geplaatst, maar de deur draait in de kamer. Wel opletten! Ons brein is zo geprogrammeerd dat je aan deze deur zal wil trekken, terwijl je juist moet duwen 🧠. Dat is eventjes wennen en niet altijd aan te raden in openbare ruimtes. Hou er ook rekening mee dat een invers-draaiende deur maar 90° kan opendraaien.

Blog Binnendeuren Pic4

En wat doe ik nu met al die informatie?

Je kan het misschien al raden, maar een ingepleisterde deur kost al snel meer dan 1400 euro! Zeker de moeite waard in een grote leefruimte met hoge plafonds, maar misschien overkill op een zolderkamer? Mijn tip: durf te mixen ⚡! Kies bijvoorbeeld voor plafondhoge, ingepleisterde deuren op het gelijkvloers, maar kies boven voor standaard binnendeuren die zijn afgewerkt met een strakke deurklink en zwarte of witte scharnieren.

Luchtvochtigheid: niet sexy, wél van levensbelang!
Blog Luchtvochtigheid Header
Renner - da's John Rommens & Petra Roks. Of omgekeerd?
200422 IMG 8655

Vind je het goed dat onze website cookies gebruikt om je een betere surfervaring te bieden? Ga dan akkoord met onze privacy disclaimer.

Aanpassen